Η Γεροβασίλη Αγγελική είναι Γενετίστρια, απόφοιτος του King’s College του Λονδίνου με μεταπτυχιακό στην Προγεννητική Γενετική και Εμβρυική Ιατρική από το UCL και διδακτορικό στη Μη Επεμβατική Προγεννητική Διάγνωση που επιδοτήθηκε από το Fetal Medicine Foundation του Καθηγητή Νικολαίδη στο King’s College. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής Λάρισας και του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Παράλληλα είναι επιστημονική υπεύθυνος του εξειδικευμένου κέντρου μη επεμβατικού προγεννητικού ελέγχου Safembryo και επιστημονικός σύμβουλος της Αμερικάνικης εταιρείας Sequenom για την Ευρώπη.

Τη συναντήσαμε φευγαλέα ένα πρωινό όπου μας αφιέρωσε λίγο χρόνο από την πολυάσχολη καθημερινότητά της.

Αγγελική, με τι ακριβώς ασχολείται μια Γενετίστρια?

Ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Στην αρχή με ρωτούσαν τι είναι η..Γενε..τι;;
Τώρα ο κόσμος είναι πιο ενημερωμένος αλλά δεν παύει να είναι μια επιστήμη που δεν είναι πολύ προσιτή στο ευρύ κοινό. Εγώ ασχολούμαι με τη μελέτη και την κληρονομικότητα γενετικών παθήσεων. Δηλαδή ανωμαλιών στο γενετικό μας υλικό που μπορεί να κληρονομηθούν και να επηρεάσουν την υγεία μας και την νοημοσύνη μας. Πιο συγκεκριμένα η εξειδίκευσή μου είναι στην Προγεννητική Γενετική, δηλαδή την ανίχνευση γενετικών ανωμαλιών πριν ακόμη γεννηθεί ένα έμβρυο. Μεγάλο μέρος της δουλειάς μου αποτελεί και η σωστή ενημέρωση των ενδιαφερόμενων, η διεξαγωγή των κατάλληλων γενετικών τεστ και η ερμηνεία των αποτελεσμάτων τους.

Βλέποντας το βιογραφικό σου, ήθελα να ρωτήσω πώς ένας άνθρωπος με τόσες σπουδές, 4 πτυχία, μετεκπαίδευση και πολλά χρόνια ζωής στο εξωτερικό, παίρνει την απόφαση να μετακομίσει στην Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι πως έζησα στο Λονδίνο περίπου 9 χρόνια και όταν αποφάσισα να γυρίσω στην Ελλάδα δυσκολεύτηκα κάπως στην αρχή, αλλά η αγάπη μου για τη χώρα μου και η θέληση μου να πετύχω προσφέροντας τις γνώσεις μου, είναι τόσο μεγάλη που έκαμψα τις όποιες αμφιβολίες. Πλέον έχω κάνει τη δική μου οικογένεια, και συνεχίζω να πιστεύω ότι στην Ελλάδα μπορώ να έχω περισσότερο ποιοτικό χρόνο ζωής μαζί τους.



Σήμερα με τι ασχολείσαι;

Όσον αφορά την ακαδημαϊκή μου πορεία, τα τελευταία 9 χρόνια διδάσκω σε φοιτητές για την Γενετική την Βιοτεχνολογία και τον προγεννητικό έλεγχο ενώ παράλληλα τα δυόμισι τελευταία χρόνια διευθύνω την Safembryo, το μοναδικό εξειδικευμένο κέντρο μη επεμβατικού προγεννητικού ελέγχου στα Βαλκάνια.

Τι είναι ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος;

Με τον όρο μη επεμβατικό προγεννητικό έλεγχο εννοούμε οποιαδήποτε εξέταση γίνεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης που δεν περιλαμβάνει επέμβαση όπως παραδείγματος χάριν ο υπέρηχος ή οι βιοχημικές εξετάσεις με σκοπό να ανιχνεύσουμε αν το έμβρυο είναι υγιές. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει αναπτυχθεί μια νέα εξέταση που απομονώνει ελεύθερο εμβρυικό DNA που κυκλοφορεί στο αίμα της εγκυμονούσας και το αναλύει με αποτέλεσμα να μπορεί να ανιχνεύσει με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από τις προυπάρχουσες εξετάσεις αν υπάρχουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες στο έμβρυο ή όχι.



Από ότι διάβασα αυτό ήταν και το θέμα της διδακτορικής σου διατριβής…

Ναι είναι αλήθεια! Με τον Καθηγητή Νικολαίδη μελετήσαμε την ανάπτυξη ενός τέτοιου τεστ που θα καθιστούσε την ανίχνευση χρωμοσωμικών ανωμαλιών, όπως το σύνδρομο Down, πολύ απλή μέσα από μια ακίνδυνη αιμοληψία. Είναι πολύ συγκινητικό να παρακολουθείς από κοντά τις εξελίξεις ενός κλάδου και να ξέρεις ότι έχεις βάλει κι εσύ ένα μικρό λιθαράκι σε αυτό το τεράστιο επίτευγμα που πλέον έχει περάσει από το ερευνητικό στάδιο στην υπηρεσία των εγκύων.

Και η ιδέα της Safembryo πώς προέκυψε?

Η Safembryo «γεννήθηκε» πριν από δυόμισι χρόνια όταν το μη επεμβατικό προγεννητικό τεστ ελεύθερου εμβρυικού DNA, με το οποίο είχα ασχοληθεί τόσο πολύ, έγινε εμπορικά διαθέσιμο. Αποφάσισα λοιπόν ότι έπρεπε να ασχοληθώ τόσο με τη σωστή ενημέρωση των ζευγαριών όσο και με την παροχή των καλύτερων δυνατών τεστ και υπηρεσιών, αφού κανείς άλλος στην Ελλάδα δεν έχει την δική μου εμπειρία στο χώρο.



Τι το ξεχωριστό δηλαδή κάνετε στη Safembryo;

Επιλέξαμε και είμαστε αποκλειστικοί αντιπρόσωποι της αμερικάνικης εταιρείας Sequenom που ανέπτυξε το πρώτο μη επεμβατικό προγεννητικό τεστ στον κόσμο. Μάλιστα, είναι η μόνη που συνεχίζει και σήμερα να εξελίσσει το τεστ αυτό και έχει πετύχει να μπορεί να αναλύσει ολόκληρο το DNA του εμβρύου με την ίδια ανάλυση που έχει και η εξέταση καρυοτύπου μετά από την αμνιοπαρακέντηση.
Παράλληλα με τα καλύτερα μη επεμβατικά προγεννητικά τεστ στον κόσμο, παρέχουμε και την πιο ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση στους ενδιαφερόμενους. Αυτό το πετυχαίνουμε με  εξατομικευμένη ενημέρωση αρχικά για τις επιλογές που έχουν βάση των αναγκών τους και με γενετική συμβουλευτική ανάλογα με το αποτέλεσμά τους.
Βέβαια για να επιτύχουμε κάτι τέτοιο χρειάζεται συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση μέσα από στενή παρακολούθηση των εξελίξεων στο χώρο και συμμετοχή σε συνέδρια.

Το πρόγραμμά σου ακούγεται αρκετά κουραστικό. Νομίζεις ότι αξίζει τον κόπο;

Λατρεύω τη  δουλειά μου και το αντικείμενο με το οποίο ασχολούμαι. Μ’ αρέσει να μεταδίδω τις γνώσεις μου στους φοιτητές, να ενημερώνομαι συνεχώς και να μεταφέρω τα νέα δεδομένα στους ενδιαφερόμενους. Η ανταμοιβή μου φαίνεται από την απήχηση που έχουν οι υπηρεσίες μας στο ευρύ κοινό, από την ικανοποίηση στο βλέμμα των γυναικών ή στην φωνή τους που μπορεί να επικοινωνούν μαζί μας από διάφορες απομακρυσμένες γωνιές της Ελλάδας. Τέλος, η επιβεβαίωση του ότι αυτό που κάνουμε είναι σωστό έρχεται από την τιμή που μου έκανε η Sequenom να με επιλέξει ως επιστημονικό σύμβουλο για ολόκληρη την Ευρώπη.

Μάλιστα, όλα αυτά φαίνονται ιδιαίτερα εντυπωσιακά, ειδικά για μια γυναίκα, επιστήμονα και μητέρα σε τόσο μικρή ηλικία όπως την δική σου. Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για τον χρόνο σου και να σου ευχηθώ κάθε επιτυχία σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.
Κι εγώ με την σειρά μου σας ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη και εύχομαι τα καλύτερα στο περιοδικό σας.
Μαριέττα Λάμπρου
Νομικός, Διευθύντρια-Εκδότρια
του femalevoice.gr

Female Voice