• Η ηλικία της μητέρας άνω των 35 ετών κατά τον τοκετό αυξάνει τον κίνδυνο του συνδρόμου Down (επιπλέον χρωμόσωμα 21) και άλλων χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο μωρό. Υπάρχει σταδιακή αύξηση των χρωμοσωμικών ανωμαλιών με την αύξηση της ηλικίας. Η αύξηση αυτή επιταχύνεται μετά την ηλικία των 35 ετών.

 

  • Έχοντας ένα προηγούμενο έμβρυο με γενετικά προβλήματα ή γενετικές ανωμαλίες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να έχετε ένα επόμενο μωρό με κάποιο πρόβλημα. Το μέγεθος του κινδύνου εξαρτάται από τη φύση του προηγούμενου προβλήματος. Αν ένα προηγούμενο έμβρυο είχε γνωστή γενετική ασθένεια όπως η κυστική ίνωση, τα επόμενα παιδιά έχουν 25% πιθανότητες (1 στα 4) να έχουν επίσης κυστική ίνωση. Για άλλα προβλήματα, ο κίνδυνος ύπαρξης παιδιού με παρόμοιο πρόβλημα θα μπορούσε να είναι τόσο χαμηλός όσο 1 στα 100 άτομα.

 

  • Ένα οικογενειακό ιστορικό γενετικών προβλημάτων σε εσάς, το σύζυγό σας ή σε οποιονδήποτε στην ευρύτερη οικογένειά σας, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να έχετε ένα μωρό με γενετικά προβλήματα.

 

  • Τα μη φυσιολογικά αποτελέσματα των εξετάσεων υποδηλώνουν ότι το μωρό σας μπορεί να αντιμετωπίσει υψηλότερο κίνδυνο από το αναμενόμενο για την ηλικία ή το ιστορικό σας. Οι ανιχνευτικές εξετάσεις αίματος ή υπερήχων μπορεί να εντοπίσουν μερικές από τις γυναίκες χαμηλού κινδύνου των οποίων τα έμβρυα έχουν γενετικά ή άλλα προβλήματα. Ένα πρόβλημα με αυτές τις δοκιμές είναι ότι μερικές φορές δίνουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Δηλαδή, δείχνουν υψηλό κίνδυνο για γενετικά προβλήματα ακόμα και όταν τα προβλήματα αυτά δεν υπάρχουν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρό άγχος στους γονείς. Να θυμάστε ότι πρόκειται για εργαλεία αξιολόγησης κινδύνου, όχι για διαγνωστικές εξετάσεις. Ομοίως μπορεί να μην υποδεικνύουν κάποιο πρόβλημα όταν υπάρχει. Εάν υπάρχει μη φυσιολογικό αποτέλεσμα σε ανιχνευτική εξέταση, προσφέρονται πρόσθετες δοκιμές και συμβουλευτική για την αντιμετώπιση των ανησυχιών σας.

 

  • Το φυλετικό ή εθνικό σας υπόβαθρο και του συντρόφου σας επηρεάζει τον κίνδυνο για ορισμένα κληρονομικά προβλήματα. Για παράδειγμα, η κυστική ίνωση είναι σχετικά συχνή στους Ευρωπαίους, και εμφανίζεται σε περίπου 1 στις 2.500 γεννήσεις.

 

  • Η έκθεση στο περιβάλλον, όπως η λήψη ορισμένων φαρμάκων για επιληπτικές κρίσεις, το Accutane® (ρετινοϊκό οξύ), η τακτική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών ή ορισμένες λοιμώξεις μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο δυσπλασιών του εμβρύου.

 

  • Οι γάμοι μεταξύ συγγενών, ή άλλων στενά συνδεδεμένων ατόμων, αυξάνουν τον κίνδυνο του μωρού σας να έχει κάποια γενετικά προβλήματα.