Η Παγκόσμια Ημέρα DNA ξεκίνησε σε ανάμνηση της 50ής επετείου για την ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA  καθώς και την ολοκλήρωση του Genome Project που χρειάστηκε 13 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Το δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ, αλλιώς γνωστό ως DNA, είναι το δομικό στοιχείο που συνθέτει τα πάντα στο ανθρώπινο γένος, όπως επίσης και σχεδόν σε όλους τους άλλους  οργανισμούς . Είναι το μόριο που μεταφέρει γενετικές οδηγίες σε όλα τα έμβια όντα.

Σαν σήμερα το 1953, οι James Watson, Francis Crick, Maurice Wilkins και η Rosalind Franklin ανακοίνωσαν επίσημα την ανακάλυψη της δομής του DNA σε μια σύντομη επιστολή που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Αυτή η ανακάλυψη άλλαξε για πάντα την κατανόησή μας για τη γενετική και την μελέτη του τρόπου, με τον οποίο μεταδίδεται η φυσιολογική και φυσική κληρονομιά από τη μια γενιά στην άλλη.

Το έργο του ανθρώπινου γονιδιώματος ήταν μια διεθνής ερευνητική προσπάθεια όπου περισσότεροι από 2000 επιστήμονες συνεργάστηκαν για τον προσδιορισμό της Αλληλουχίας του  DNA ολόκληρου του ανθρώπινου γονιδιώματος. Το έργο  ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2003.

Ταυτοποιήθηκαν περισσότερα από 20.000 γονίδια και η αλληλουχία τριών τρισεκατομμυρίων ζευγών βάσεων, που αποτελούν το ανθρώπινο γονιδίωμα.

Το έργο του ανθρώπινου γονιδιώματος ήταν θεμελιώδες για την κατανόηση της ανθρώπινης γενετικής , οδηγώντας σε τεράστια πρόοδο σε διάφορους τομείς της υγείας, όπως τη διάγνωση και θεραπεία γενετικών ασθενειών, την έρευνα πολύπλοκων ασθενειών, την ανάπτυξη γονιδιακών θεραπειών και  εξατομικευμένων φάρμακων.