Διατροφή

Τελευταία με την εξέλιξη της Γενετικής γίνεται συχνά λόγος για τον έλεγχο γονιδίων και την εφαρμογή θεραπειών σύμφωνα με αυτά. Τα γονίδια είναι αυτά που κρύβουν το μυστικό της ζωής και χαρίζουν τη διαφορετικότητα ανάμεσα μας. Τα χαρακτηριστικά είτε αυτά που αφορούν την εξωτερική μας εμφάνιση είτε αυτά που αφορούν το χαρακτήρα μας καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδια μας, που είναι τμήματα του DNA.
Οι γενετιστές έχουν ανακαλύψει γονίδια τα οποία μπορούν να σχετίζονται από την εκδήλωση κάποιας ασθένειας όπως η νόσος του Crohn, καρκίνου, διαβήτη, δυσλιπιδαιμιών, εκδήλωση ψυχογενών διαταραχών στη λήψη τροφής, παχυσαρκία,  μέχρι το αν μπορεί ο οργανισμός μας να μεταβολίσει τον καφέ, τις φυτικές ίνες, του υδατάνθρακες, τη λακτόζη και πολλά άλλα.
Η ανάπτυξη της διατροφογενωμικής ξεκίνησε με την χαρτογράφηση ολόκληρου του ανθρώπινου γονιδιώματος στις αρχές του 2000 όταν οι επιστήμονες έβαλαν στόχο τον εντοπισμό γονιδίων που αλληλεπιδρούν με θρεπτικά συστατικά. Πλέον έχουν ανακαλυφθεί πολλές αλληλεξαρτήσεις μεταξύ των γονιδίων, τη διατροφή και την ασθένεια.

Διατροφογενετική

Διατροφογενετική είναι ο κλάδος της γενετικής που μελετά τα γονίδια τα οποία σχετίζονται με παθήσεις και καταστάσεις οι οποίες μπορούν μέσα από τη κατάλληλη διατροφή και τον τρόπο ζωής να περιοριστούν σε ότι αφορά την εκδήλωση τους σύμφωνα με το ξεχωριστό γενετικό προφίλ του καθενός.

Στόχος

Στόχος της διατροφογενετικής είναι να προσδιορίσει τηνimages γενετική ευαισθησία σε ασθένειες που σχετίζονται με τον μεταβολισμό (όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, η παχυσαρκία οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η κοιλιοκάκη) , καθώς και τους τρόπους με τους οποίους οι πολύ μικρές διαφορές στα γονίδιά μας μπορούν να μεταβάλλουν τις επιδράσεις της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών αλλά και τοξικών (π.χ. καφείνη, αλκόολ) στον ανθρώπινο οργανισμό.
Κατανοώντας την αλληλεπίδραση του γενετικού παράγοντα με το περιβάλλον είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε εξατομικευμένα μοντέλα πρόληψης, διατροφής και άσκησης για να εξασφαλίσουμε την αποτελεσματική διαχείριση του σωματικού μας βάρους αλκοολκαι την βελτίωση της υγείας μας.

Η διατροφή είναι ο σημαντικότερος μηχανισμός μέσω του οποίου μπορούμε να επηρεάσουμε τη φυσιολογία του σώματός μας. Η μη ισορροπημένη διατροφή σε θρεπτικά συστατικά επηρεάζει τις αλληλεπιδράσεις γονιδίων-διατροφής και αυξάνει τους κινδύνους εμφάνισης ασθενειών. Σε αντίθεση με τη φαρμακολογία, η οποία βασίζεται στο δόγμα “ένα φάρμακο με ένα στόχο”, η διατροφή αποτελείται από μία ποικιλία θρεπτικών και χημικών μορίων και επηρεάζει πολλαπλούς στόχους ταυτόχρονα.
Έτσι η σύγχρονη διατροφική έρευνα εστιάζεται στη βελτίωση της υγείας μέσω της βελτιστοποίησης της εξατομικευμένης διατροφής.

Diatrofi - Diaita gynaika dilimma

Η αντίληψη ότι η δίαιτα επηρεάζει την υγεία υπάρχει από την αρχαιότητα. Το 400 π.Χ. ο Ιπποκράτης συμβούλευε τους γιατρούς να αφήσουν τα φάρμακά τους στην άκρη εάν μπορούν να θεραπεύσουν τους ασθενείς τους με το φαγητό λέγοντας: “Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου” . Πίστευε πως η διατροφή μας είναι θεμέλιος λίθος για την υγεία μας και πως τα καλύτερα φάρμακα υπάρχουν ελεύθερα και δωρεάν στη φύση

Επίσης είναι εδώ και χρόνια γνωστό ότι το κάθε άτομο μπορεί να διαφέρει στις διατροφικές του απαιτήσεις ως προς κάποιο θρεπτικό συστατικό.
Η γονιδιακή διατροφή, είναι η διατροφή η οποία εξειδικεύεται και καθορίζεται από τον προσωπικό μας γονότυπο και βασίζεται στη γνώση των διατροφικών αναγκών του οργανισμού μας.

Σε τι μας χρησιμεύει ο διατροφικός γενετικός έλεγχος iDNA Genomics; 72d0cf20-348d-49f9-8328-9ed4d5f1f07d

Για αρχή καλό είναι να διευκρινίσουμε πως αν κάποιος φέρει κάποιο γονίδιο που σχετίζεται με κάποια πάθηση ή κάποια διαταραχή δεν σημαίνει πως θα νοσήσει. Αντίθετα σημαίνει ότι έχει αυξημένη πιθανότητα για την εκδήλωση της πάθησης. Από εκεί και πέρα αν το γονίδιο θα εκφραστεί, αν δηλαδή θα εμφανιστεί η νόσος σχετίζεται με τον τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες και το περιβάλλον στο οποίο θα ζήσει.
Γνωρίζοντας, λοιπόν το γενετικό προφίλ είναι πλέον εύκολο για κάποιον να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα και να ακολουθεί το προσωποποιημένο διαιτολόγιό του, ώστε να αποτρέψει την εκδήλωση μιας κλινικής κατάστασης. Όταν κάποιος γνωρίζει το γονιδίωμά του, γνωρίζει ποιες προληπτικές εξετάσεις οφείλει να πραγματοποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα για να διαγνώσει σε πρώιμο στάδιο την ασθένεια, αλλά κυρίως πώς πρέπει να διατρέφεται και να ζει για να προλαμβάνει την εκδήλωση της.
Παράδειγμα: Μεταξύ των ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση μόνο περίπου το 15% έχουν νάτριο-ευαίσθητη υπέρταση. Για τους άλλους 85%, ο αποκλεισμός άλατος από τη διατροφή δεν έχει καμία επίδραση στην πίεση του αίματος τους. Η διατροφογενωμική απαντά στο γιατί μερικοί άνθρωποι μπορούν να ελέγξουν την υπέρταση με δίαιτα, ενώ άλλοι χρειάζονται φάρμακα.

Δείτε λεπτομέρειες για τη χρησιμότητα του γενετικού διατροφικού ελέγχου στο φυλλάδιο των iDNA Genomics  τεστ εδώ.

Το μέλλον

Η διατροφογενετική είναι σίγουρα η τάση του μέλλοντος. Καθώς περισσότερες συσχετίσεις γονιδίων και διατροφής ανακαλύπτονται, η γενετική χαρτογράφηση και οι διατροφικές (αντί φαρμακαυτικές) συνταγές αναμένεται να γίνουν κοινότυπες.

Τι εξετάζει ο διατροφικός γενετικός έλεγχος iDNA Genomics; πιατο

Το διατροφικό μας τεστ δίνει μια σε βάθος ματιά στο στην απορρόφηση διαφορετικών βιταμινών και μεταβολισμό ιχνοστοιχείων. Αναλύει 22 γενετικούς παράγοντες που περιλαμβάνουν:εικόνα απο απάντηση idna διατροφής
• Επίτευξη αύξησης / απώλειας βάρους (έλεγχος λιπιδίων, υδατανθράκων και άλλων θρεπτικών ουσιών).
• Μείωση / εξάλειψη των συμπτωμάτων σε περίπτωση που παρουσιάζονται γαστρεντερικά προβλήματα (που συνδέονται με διατροφικές δυσανεξίες λακτόζης, γλουτένης).
• Βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος (μέσα από τη σωστή πρόσληψη βιταμινών και ανόργανων συστατικών).
• Ρίσκο να είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι
• Αφομοίωση θρεπτικών ουσιών (λιπίδια, λίπη, υδατάνθρακες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες )
• Διατροφική συμπεριφορά (βιολογικό ρολόι, τάση για κατανάλωση σνάκ, προτίμηση γεύσης).
• Μεταβολισμός της καφεΐνης και του αλκοόλ

130712165854_4446

Δείτε αναλυτικά όλους τους παράγοντες και τα αντίστοιχα γονίδια που μελετώνται στον ακόλουθο πίνακα:γονιδια iDNA διατροφής

Δείτε ένα ολοκληρωμένο πρότυπο του αποτελέσματος εδώ .

Περιορισμοί της εξέτασης

Το τεστ DNA δεν είναι διαγνωστικό τεστ ούτε αποτελεί θεραπευτικό μέσο. Είναι ένας διατροφογενετικός έλεγχος ο οποίος πρέπει να αξιολογηθεί και να εφαρμοστεί από έναν καταρτισμένο επαγγελματία υγείας. Τα γονίδια παρέχουν γνώση μόνο για μια τάση κι όχι για μια προκαθορισμένη κατάσταση καθώς πάντα αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον. Αν λοιπόν υπάρχει μια γενετική προδιάθεση πιο σημαντική ενέργεια είναι η πρόληψη, κάνοντας τις κατάλληλες επιλογές σύμφωνα με το γενετικό σας προφίλ . Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να παραμείνετε υγιείς και να βελτιστοποιήσετε τη φυσική σας κατάσταση.

Πόσο κοστίζει;

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια πολύ εξειδικευμένη εξέταση που παρέχεται από εργαστήριο κλινικής γενετικής, προσπαθήσαμε να κρατήσουμε το κόστος χαμηλό για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ελληνικού κοινού.
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε το κέντρο μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Έχει το τεστ αυτό κάποια σχέση με τα λεγόμενα τεστ δυσανεξίας που εντοπίζουν ποιες τροφές παχαίνουν;

Προσοχή… Δεν πρόκειται για ένα ακόμη από τα τεστ δυσανεξίας τα οποία κυκλοφορούν και τα οποία έχουν στη πλειονότητα τους αμφισβητηθεί επιστημονικά κατά καιρούς, καθώς με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως πχ αυτή της δυσανεξίας στην λακτόζη πρέπει να λαμβάνουμε όλες τις τροφές στα πλαίσια μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής. Η εξέταση αυτή μας επιτρέπει να εντοπίσουμε τα γενετικά μας στοιχεία που επηρεάζουν πχ τον μεταβολισμό μας, την όρεξη μας για φαγητό, την τάση αποθήκευσης λίπους κλπ δίνοντας έτσι μια πολύ πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Σε ποιους απευθύνεται το iDNA Genomics γενετικό τεστ διατροφής;

weight_loss_image Απευθύνεται σε όλους. Απλά σε ανθρώπους με πιο έντονο το πρόβλημα της παχυσαρκίας τα οφέλη είναι ακόμη μεγαλύτερα.
Απευθύνεται στον καθένα που θέλει να χάσει κάποια κιλά καθώς του επιτρέπει σε συνεργασία με τον διαιτολόγο του να διαμορφώσει ένα πιο εξατομικευμένο πρόγραμμα δίαιτας ή/και άσκησης το οποία θα έχει και πιο μόνιμα – ουσιαστικά αποτελέσματα. Επίσης μπορεί να λειτουργήσει και ως προληπτικό μέσο για ανθρώπους ή παιδιά που έχουν οικογενειακό ιστορικό παχυσαρκίας.