Αμερικάνικη μελέτη σε 50.000 άτομα έδειξε ότι μόνο 18% των φορέων για μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1/2 που αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες για εμφάνιση του καρκίνου το μαστού το γνώριζαν ήδη!

Υπάρχουν ασθένειες και καταστάσεις υγείας που ουσιαστικά δεν είναι ορατές σε εμάς έως ότου είναι πολύ αργά.

Όταν αυτά τα προβλήματα είναι απειλητικά για τη ζωή, όπως ο καρκίνος, και εάν υπάρχει μια περίοδος κατά την οποία θα μπορούσε να γίνει κάτι, τότε αυτές είναι περιπτώσεις όπου μια αποτελεσματική στρατηγική ανίχνευσης θα μπορούσε να αποτρέψει ασθένειες και να σώσει ζωές.

Μόλις ένα άτομο είναι θετικό για μεταλλάξεις σε ένα από τα γονίδια «καρκίνου του μαστού», που ονομάζονται BRCA1 και BRCA2, τότε ο έλεγχος – μαστογραφίες και μαγνητική τομογραφία – και η πρόληψη – χειρουργική επέμβαση και φάρμακα – μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του κινδύνου ασθένειας και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων. Σε αυτήν την περίπτωση ο κίνδυνος αφορά και τον καρκίνο των ωοθηκών, του προστάτη και του παγκρέατος.

Εξίσου σημαντική με τις ενέργειες για την πρόληψη  στο άτομο που λαμβάνει τα νέα, είναι και η ευκαιρία να ειδοποιήσει τα μέλη της οικογένειας του. Οι γονείς, τα αδέλφια και τα ενήλικα παιδιά έχουν όλοι 50-50 κίνδυνο για την ίδια γονιδιακή αλλαγή και μπορεί να επωφεληθούν από τη γνώση των θετικών αποτελεσμάτων ανίχνευσης.
Πηγή: http://theconversation.com/we-tested-women-and-men-for-breast-cancer-genes-only-18-percent-knew-they-had-it-103717